En gång hästgård, alltid hästgård!

För mer än 30 år sedan bodde det hästar på en liten gård i Sundsvall, och nu efter några decennium utan hästar så har dom återvänt!

Bäckahästens Gård

Är en mindre Hästgård i Sundsvall, Medelpad på ca 3.4 hektar, där vi har tillägnat ca 2,3 hektar som lösdrift för hästarna.

I slutet av 2020 flyttade vi, två människor, två hästar och en hund in på den gamla hästgården som inte hade huserat hästar på många år. 

Vår ambition med gården var bland annat att öppna upp de gamla beteshagarna och röja i skogen så hästarna lättare skulle kunna röra sig där inne. 

Vi bedriver även tillverkning av vårdande häst och hund produkter.

På sikt vill vi starta upp en odling av grönsaker, örter och blommor i växthus samt på friland samt.

Namnet

Namnet ”Bäckahästens gård” kommer från att det rinner en bäck igenom gården som även fungerar som naturlig vattenkälla för hästarna.

Så vem är Bäckahästenshästen?

Man sa att bäckahästen var ett lömskt rovdjur som lurade barnen att rida på dess rygg för att sedan dra ned dem i vattnet. Det spelade ingen roll hur många barn det fanns; hästens rygg blev bara längre ju fler barn som satte sig på den. Om man vill hindra en bäckahäst att dränka barnen skall man kasta en bit stål mellan hästen och vattnet. Då kan hästen inte gå den vägen, och dess makt är bruten.

Logotypen

Är uppbyggd som en heraldisk sköld där bakgrundens färger i våg mönster kommer från Medelpads landskapsvapen. Motivet är Bäckhästen som brukar beskrivs och porträtteras som en stor och vacker skimmel (vit) häst. Här fick gårdens skimmel vara modell för Bäckahästen. Sedan pryds skölden med näckrosor, sjögräs och ett devisband med gårdens namn.